tisdag 5 januari 2016

Källkritik

I dagens informationssamhälle är en nyhet aldrig mer än ett klick bort. Tyvärr köps allt som står på nätet som en sanning. Att granska något kritiskt har dagens människor inte tid med, man tror alltså att allt som står där är sant. Vissa läser bara en rubrik och håller med den, delar vidare utan att egentligen läsa närmare... Fenomenet är oerhört vanligt på fb, där dyker de upp massor av olika grupper/tävlingar som verkar oskyldiga men om man slutar va så förbenat lat och bekväm så kan man lätt se vad/vilka som ligger bakom!


Enligt Skolverket så ska man ha vissa saker i åtanke när man läser en text:

1. Vem står bakom källan?
- vem har skrivit texten?
- vem har publicerat texten?

2. Är källan äkta?

3. Är källan en första hands källa?

4. Vilket budskap har källan?
- finns något syfte med publiceringen?
- är informationen trovärdig?
- stämmer det med vad du redan vet?
- finns de dolda budskap?
- går fakta att kontrollera?
- saknas uppgifter?

Detta är alltid en bra början när man läser en text...

Så utifrån dessa riktlinjer så borde man kunna lägga ihop ett plus ett, att vissa sidor faktiskt arbetar aktivt att förvränga sina artiklar så de passar deras syften och mål... Jag läser flera gånger varje dag artiklar som är delade där de är klart rasistiska åsikter och är skrivna av div olika lågvatten märken i samhället, där folk tar de som sanning! 
Om du läser en artikel med hat mot ex flyktingar, ta dig då tiden att ta reda på VEM som skrivit artikeln! 

Ni som är så kunniga i dagens samhälle har glömt något så fundamentalt som källkritik! Sluta göm er bakom "jag visste inte" och gör er själva en tjänst genom att använda er av de ni lärde er i skolan om just källkritik!

En ulv är alltid en ulv även om den kommer i fårakläder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar