fredag 2 oktober 2015

Att googla på symtom

Jag blir så less på detta kallsvettandes! Så fort jag rör mig så forsar det floder om mig och att duscha drar ju ner energin på noll, det vet vi ju sen innan.

Hade lite tråkigt här på kvällskvisten så jag började googla lite grann på just att kallsvettas:

Detta är hittat på hypermobilitet.se
(http://hypermobilitet.se/spekulationer)

Funktionella symtom

Finns en bra hemsida  Funktionella symptom som behandlar detta ämne seriöst. Förklarar illustrativt at det mer handlar om fel i mjukvaran än hårdvaran. Man har utgått ifrån en engelsk hemsida. Ganska kortfattat och mycket saknas onekligen. Och man berör man ej direkt smärtproblematik. Men sidan illustrerar hur dramatiska saker kan uppstå i vår kropp utan att det är psykiskt. För visst är mycket av de symptom vi möter vid EDS/HMS funktionella, men inte inbillning.

Man blir lätt missförstådd då man försöker föra in resonemanget på sk funktionella symptom.  Men alla människor uppvisar ju ständigt diverse funktionella symptom, alltså symptom som inte beror på något konkret fel, i alla fall inget påvisbart fel i muskler, leder och andra organ.

Man kan tänka sig  att det pga en defekt bindväv må ha uppstått “felprogrammering”  för vissa fysiologiska mekanismer.  Fast felet kan nog ha sitt ursprung även i hårdvaran vid EDS/HMS.  POTS, Dysautonomi och nedsatt propioception som beskrivs vid EDS/HMS är exempel på detta.

 Andra  funktionella symptom är ju snarare “kvarlevor ” från vårt ursprung i form av urtidsmänniskor.

Och där har vi t ex hjärtklappning, kallsvettning, gåshud vid annalkande fara vare sig det är på film eller i verkligheten.  Svårare kanske förklara varför en blyg flicka rodnar när hon hör en fräckis, men rodnaden rår hon inte för och är inte heller inbillning.

------------------------------------------------

Detta hittade jag på doktor.com
(http://www.doktorn.com/artikel/kallsvettning)

Kallsvettas innebär att man plötsligt börjar svettas trots att kroppen är kall. Vanligtvis så utlöses svettningar av en förhöjd kroppstemperatur efter exempelvis fysisk ansträngning. Kallsvettningar däremot orsakas på grund av att det sympatiska nervsystemet har aktiverats

/.../

Varför uppkommer kallsvettning?

Det finns många olika orsaker till kallsvettning, och även om de flesta är ofarliga så finns det vissa fall som bör tas på allvar. Allt som orsakar den så kallade ”fight or flight” reaktionen i kroppen kan göra att kallsvettningar uppkommer. Exempel på orsaker är smärta, syrebrist, rädsla, ångest och lågt blodsocker. I de flesta fall så är tillståndet stressrelaterat, eller på annat sätt uppkommet till följd av ångest eller panik. Kvinnor i klimakteriet upplever ofta kallsvettning. Dessa är helt normala och ofarliga. Även ett chocktillstånd i kroppen kan göra att man kallsvettas.

------------------------------------------------

Så vad blev min slutsats? Blev jag klokare än innan?

Det finns alltså två teorier som jag har tittat lite på. Den ena är en av få experter på Eds/hms och den andra är en hemsida på nätet. Men båda teorierna är helt klart möjliga att passa in på min problematik. Det kan finnas ytterligare en orsak till eländet: klimakteriet
Även om jag är på tok för ung för det har jag fått höra när jag tog upp frågan på MVC. Så hamnade tillbaka på två möjliga alternativ, personligen tror jag nog att det är en blandning av både funktionell problematik och smärta. De ena behöver inte utesluta det andra om man säger så.

Jag brukar sällan googla besvär ännu mindre rekomendera andra att göra det samma. På enstaka klick så hittades det flera olika allvarliga tillstånd som ger kallsvettning som ett symtom. När man googlar  så hittas det massor av dödliga sjukdomar som man garanterat blivit sjuk  av alla dessa. Man måste vara väldigt försiktig och ha ett objektivt tänk om man ger sig på att googla sin problematik. Det är alltså enbart av godo, det är svårare än man kan tro och de bästa man kan göra när man har problem av olika slag är att antingen ringa 1177 el till ansvarig vårdcentral. 

Sen finns ju något som egentligen är ännu viktigare! Använd källkritik!!! Allt som står på nätet är inte sanning! 
Så här säger Skolverket:
(http://www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/kollakallan/kallkritik/fakta/lathund-1.151074)Checklista för källkritik

Vem har gjort webbsidan?

Är det en myndighet? Är det en organisation?
Är det ett företag? Är det en privatperson?
Är det någon som kan ämnet?
Är det någon du litar på?

Varför är webbsidan gjord?

För att informera om något? För att luras?
För att sprida en åsikt?
För att sälja något? För att underhålla?

Hur ser webbsidan ut?

Har den kontaktinformation?
Har den fungerande länkar?
Har den trovärdiga källhänvisningar?
Har den senast granskad-datum?

Kan du få information från andra ställen?

Har du jämfört med vad du redan vet?
Har du jämfört med andra källor?


------------------------------------------------


Det är skrämmande hur lite folk tänker källkritik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar