lördag 20 februari 2016

Ett livstecken

Ja jo jag lever men betalar ganska mycket för mitt äventyr... Har sovit nästan non-stop sen igår kväll... Somnade och sov tre timmar idag... Men helt klart värt det

Idag blir de palt här hemma och vi har bjudit in en mindre grupp för att käka denna Goa måltid...

Först ska potatisen skalas, rivas, pressa ut potatisen och sen häver man i olika mjöler till lagom konstisens. 

Sen inträffar palttimmen:

Palttimmen är den period som inträffar från att första palten är nedsänkt i grytan tills att palten är klar. Många tror att palttimmen är precis som de låter, en timme. Men är egentligen fyra evigheter och en strax.
När denna period väl är avklarad kan man sätta sig till bords och njuta av härligt god mat..

Så här skriver Wikipedia om palt:


I norra Sverige tillagas palt av rå, malen (eller finriven) potatis, som blandas med mjöl och salt till en någorlunda hård smet. Av denna smet formas runda bollar (paltar) som fylls, oftast med fläsk men även andra fyllningar förekommer. Paltarna kokas i rikligt saltat vatten. Det finns många recept på palt. Platta paltar utan fyllning kallas flatpalt. Palt gjord på enbart vetemjöl kallas ofta "pitepalt". En blandning av vete och korn- eller rågmjölförekommer i Västerbotten och kallas "gråpalt".

/.../

Palt äts oftast med smör och lingonsylt men det är också vanligt att köttfärs och stekt fläsk används som tillbehör. På vissa håll även med sirap. Till palt liksom till många andra mjölrätter är mjölk en vanlig dryck. Ett sätt att äta palt är att skära av toppen på palten och ta ut innehållet (fläsket). Sedan fyller man tomrummet med smör som får smälta. Detta kallas smörbrunn. Överbliven palt kan antingen värmas i vatten igen eller skäras i tärningar och stekas. Palt har även, då det är rätt tung mat, givit namn åt den dåsighet (som kan inträffa efter väl tilltagen måltid), vilken lokalt (i övre Norrland) kallas paltkoma (i Pite älvdal och i delar av Västerbotten benämns detta paltschwimen). Det finns även en paltsort som heter Blodpalt där samma recept används fast man tillsätter blod vilket ger palten en mörkare färg med lite annorlunda smak...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar