söndag 24 april 2016

Ska det vara så svårt?

Har de senaste två veckorna försökt få ett större recept på näringsdrycker än vad jag har haft.
Tidigare har jag haft 20 flaskor x 1 att hämta ut. 
Träffade min vik läkare för att bla få hämta ut större omgångar eftersom att varje uttag kostar 170kr samt recept avgiften 80kr. Detta blir väldigt dyrt, väldigt snabbt! Han var först inte alls villig att skriva ut något men efter tjat och påminnelser så skulle han skriva ut receptet eftersom att det är omöjligt att få tag i dietisten. 

Efter ett par dagar får jag ett brev med receptet.
Ja ni ser! Jag fick mindre än det recept som jag hade tidigare! 12 flaskor på ett uttag. Summa att betala 170 + 80kr

Tog åter igen kontakt med Vc och bad återigen om ett recept med fler flaskor och uttag. Förklarade att receptet jag fick var dessutom färre flaskor! 

Gick ytterligare ett par dagar så kom ett nytt recept

Yey! Nu fick jag lika många som från början! 20st på ett uttag. 
Summa att betala: 170kr + 80kr

Nu blev jag väldigt frustrerad och ringer igen! Förklarade ännu en gång att jag behöver större och fler uttag på näringsdrycker. Att när jag har fruktansvärt ont så klarar jag inte att äta, tvingar jag i mig oavsett så spyr jag upp det. Detta är mellan 3-6 dagar i veckan i snitt (ibland mer).Utan mat och näring så tappar jag snabbt i vikt (vilket syns på mig), finns sämre med ork, både energimässigt och psykiskt.

Blev lovad ytterligare ett recept...
Jag vet faktiskt inte om jag ska skratta eller gråta!
40x1 flaskor... 
Dubbelt så många som orginal receptet men slår man ut det över en månad så blir det 1,5flaska per dag. När mina smärtdagar kommer så klarar jag inte att äta alls, för att ersätta den näringen jag missar så bör jag ha ca 8 st/dag det motsvarar 2000 kalorier. Det räcker alltså inte med 1,5/dag. Det räcker med 5 smärtdagar för att de ska vara slut, mina smärtdagar infinner sig som sagt 3-6dagar i veckan, månadsvis 9-18 dagar.
 
Summa att betala 170kr + 80kr

Slutsumman blir: 510kr för 72 drycker
Istället för att skriva ut större förpackningar per uttag så det blir billigare. Vet andra Edsare som får 120st/uttag och betalar alltså 170kr för det... Var är rättvisan?
Utöver 510kr så tillkommer även recept arvodet till läkaren: 240kr

Ska det vara så fruktansvärt svårt att tänka som läkare? Smärtpatienter behöver komplimenterande näring för se dagar när smärtan har övertaget! Det finns i riktlinjerna att smärtor är ett skäl till att bevilja näringsdrycker. Varför har smärtpatienter sämre vilkor än andra patientgrupper? Näring borde räknas som något självklart oavsett diagnos!

Jag orkar inte tjafsa om något som är en rättighet! Näring är en rättighet!!!

2 kommentarer:

  1. Går inte receptavgiften på högkostnadskortet? Det gör det hos min läkare i alla fall, så när jag kommit upp i mina 900:- för ett år i läkararvoden betalar jag inget för recepförskrivningarna. (Kanske är min doktor som är snäll och hjälpsam bara...)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo själva avgiften går in under högkostnadsskyddet men ej själva dryckerna. Har precis börjat på ny period dessvärre

      Radera