torsdag 30 maj 2013
Nerverna spökar
fredag 24 maj 2013
Lite att informera om
Det är precis en vecka dit, så det kommer nog att gå fort( eller så kommer det kännas som en evighet bara för att man väntar). AT (arbetsterapeuten) och utprovaren vill nog att jag ska ha en Panthera swing istället för en "vanlig" panthera. Skillnaden är egentligen bara att på swingen så kan du plocka bort fotstödet. Det gör iof ingen större skillnad, men det kan bli skillnad i väntetid =/ Men det ska inte bli avgörande känner jag, utan jag ska verkligen känna in vilken stol som passar mig allra mest.
Annars så har jag möte med smärtenhetens sjukgymnast den 3/6 för att lägga upp ett träningsprogram som är anpassat efter mig. Det ska bli riktigt skönt att få komma igång, personligen håller jag tummarna för en möjlighet att få ha vattengymnastik i varmt vatten. Det skulle få mina trötta muskler att slappna av.
Annars har jag varit klantig och drog mitt högra långfinger ur led, lyckades dock dra tillbaka fingret men kunde fortfarande inte böja fingret normalt och knasig känsel. In till frakturmott. som konstaterade med hjälp av röntgen att inget var brutet eller satt fel, skickades till handkir. dagen där på. Fick beröm för att jag lyckades dra rätt det så bra. Doktorn konstaterade dock att det är en ledkapsel som gått sönder i fingret, så nu har jag tejpade fingrar i 6 veckor...
Sen tog vi ett väldigt stort och tungt steg idag...
onsdag 15 maj 2013
Arbetsterapeuten har varit på besök
söndag 12 maj 2013
Inläggets rubrik
fredag 10 maj 2013
Idag
torsdag 9 maj 2013
Det är en "sån" dag idag...
Smärtskattning
Mankoskis smärtskala
Mankoskis smärtskala är en skalagraderad 0–10 skapad av Andrea Mankoski. Med denna kan man enkelt mäta graden av smärta, utan att behöva placera patienten i en "mall" – skalan tar hänsyn tillpatientens individuella smärttröskel.
Smärtskala
0. Ingen smärta.
1. Mycket obetydlig irritation – enstaka mindre stick/hugg av smärta. Det behövs ingen medicinering.
2. Obetydlig irritation – enstaka kraftiga stick/hugg av smärta. Det behövs ingen medicinering.
3. Smärtan är stark nog att distrahera. Milda smärtstillande medel (paracetamol,ibuprofen etc.) tar bort all smärta.
4. Kan ignoreras om man är ordentligt engagerad i något man gör, men är fortfarande distraherande. Milda smärtstillande medel lindrar smärtan i 3–4 timmar.
5. Kan inte ignoreras mer än en halvtimme. Milda smärtstillande medel lindrar smärtan i 3–4 timmar.
6. Kan inte ignoreras mer än korta stunder, kan bara arbeta korta stunder med ansträngning. Starkare smärtstillande medel (kodein, morfinpreparat etc.) dämpar smärtan i 3–4 timmar.
7. Smärtan stör sömnen och gör det mycket svårt att fokusera. Man kan fortfarande fungera, men med ansträngning. Starkare smärtstillande medel fungerar bara delvis.
8. Mycket begränsad fysisk aktivitet. Läsning och konversering är möjlig, men med stor ansträngning. Illamående och yrsel träder in som en del av smärtupplevelsen.
9. Oförmögen att prata. Skriker eller stönar okontrollerat. Nära delirium.
10. Smärtan leder till medvetslöshet.
Externa länkar
onsdag 8 maj 2013
En temporär kompis
måndag 6 maj 2013
säger det igen
Han är bara bäst min doktor
lördag 4 maj 2013
Biverkningar
Magen har börjat krångla och illamåendet slog till med full styrka idag, munntorrheten är kännbar samt aptitlösheten. Men har en positiv biverkan också;) amenorr'e... Slå upp den ni :)
onsdag 1 maj 2013
Jag har EDS men EDS har inte mig!
Sen diskuterade vi mer smärtlindring och ändrade lite på den, en doshöjning, en byttes ut och ytterligare en tillkom ( tur att jag faktiskt köpte dosett, kommer väl till pass nu). Förlängning på sjukintyget till 15/6 då går på semester, han vill ha kontakt innan för att följa upp dosändringarna.
Nu håller vi på att "landa" här hemma och är tacksamma för att min läkare är så underbart bra, man kan diskutera och argumentera med honom utan att han tar illa vid sig. Sen får man ju delade känslor av glädje och sorg.
Glädjen att veta varför man har de problem man har och varför man har så ont. Att få bekräftelse för det man upplever, att man inte inbillar sig saker och bli tagen på allvar. Möjligheterna att få bättre hjälp för att klara av vardagen är ju ett stort plus.
Sorgen att inse att man har en progressiv och kronisk sjukdom, att inse att alla hjälpmedel jag har möjlighet att få kommer jag troligtvis behöva förr eller senare beroende på hur det utvecklar sig, men heller diagnos med hjälp än att inte ha diagnos och ändå behöva hjälp och inte få den.
(Bilden på tröjan är från zazzle.com )
(bilden hittade jag på google)