måndag 30 december 2013

Året 2013

Har varit ett händelserikt år, inte bara av ondo. Ska försöka sammanfatta detta år och nämna både bra och dåliga saker...
Utan att stå i ordning eller i viktigas ordning... Bara uppradat efter vad jag kommer ihåg allt eftersom 

Plus sidan:
1.Fick veta att jag inte hade ett diskbråck som orsakade smärtan i ryggen

2. Fick diagnosen Eds-ht

3. Pga diagnos fick jag hjälp med en manuell rullastol( med e-motion däck)

4. Och en elrullstol 

5. Bostadsanpassning( 3 trapphissar)

6. Hästen 

7. Fick handikappersättning 

8. Och aktivitetsersättning ( förtidspension tills jag fyllt 30, nyansökan)

9.Blev beviljad assistans.

10. Flytten till enplans villan ( svärfars)

11.Fått en personliga assistent som börjar den 8/1

12. Maken fick jobb på orten.

13. Eds konferansen i Uppsala som gav mig många nya vänner

14. Ålands resan med zoomis
+mye mer 

På minus sidan

1. Den ständiga värken

2. Diagnosen var också jobbig att få

3. Fick sluta amma pga värken och behovet av smärtstillande

4. Smärtrehab kunde inte hjälpa mig

5. Att tvingas inse att jag inte kommer kunna arbeta med drömyrke

6. Skjuta på studierna i minst 2år

7. Behöva få assistent

8. Inse att vi inte kunde bo kvar i vårt hus.

9. Att det inte funkade så bra med hästen som vi hoppades på


Som ni ser har vi haft mycket bra och mycket dåligt, ett kluvet år. Men det positiva vinner i allt elände...

Önskar er ett gott nytt år

onsdag 25 december 2013

En god jul

Har vi haft, familjen var samlad och vi firade jul i nya huset. Alla verkade glada över sina julklappar:)
Ha en bra fortsättning :)

söndag 22 december 2013

Min upprättelse!

Tittar man bakåt i mitt liv, när folk frågat hur det är med mig så har alltid mitt svar varit att jag är trött. Det mönstret finns enda ner till de tidigare tonåren. 

Man har utifrån det svaret dragit slutsatser som tex att jag är deprimerad, att jag är slö eller lat, sömnbrist eller brist på järn osv.

Men jag TROR att de flesta har ansett mig som lat då jag oftast legat i soffan framför tvn. Har alltid haft stökigt runt omkring mig även om jag vantrivs när det är rörigt. Men ibland kom "tokryck" så jag drog igenom lägenheten och städat. All energi jag haft gick till barnen.

Men IOM min diagnos så fick jag upp ögonen för den trötthet som dominerat stora delar av mitt liv. Jag har varit sjuk även om jag inte visste om det. Jag har alltså inte varit lat eller slö. 

Edsen har gett mig upprättelse...

Ortosdag idag

Eller det började väll redan igår med att jag tappade känseln från midjan och ner. Kunde känna tryck osv men inte mer än så. Kunde alltså inte känna skillnad på vasst eller mjukt. Så det var bara att proppa i mig v.b medicin och en värme dyna över S2-L1 kotorna, ni som är lite insatta i anatomin vet vilka nerver som påverkas då. 

Så idag tar vi det väldigt lugnt! Kände att knät var på strulhumör så på med min monster ortos. 

Dessutom har jag klåda efter plåsterna igen

lördag 21 december 2013

Gnisselost

Fick en ost igår från svärfar, den är nog en finsk ost från början och kallas kaffeost egentligen om jag fattat rätt.
Man tar en tugga av osten och sen en klunk kaffe, sen gnisslar det i tänderna när man tuggar:)

fredag 20 december 2013

Nu är det klart

Idag har mitt assistansbolag ringt och gav mig ett underbara beskedet att A2 hade tackat ja till tjänsten hos mig! Så nu kommer hon i fortsättning gå under namnet A och hon kommer börja hos mig den 8/1. Hon hade blivit oerhört glad :) det kändes oerhört skönt!

Däremot hade A3 tackat nej till timvikarie eftersom hon hade en Anställning på en snabbmat kedja och kunde inte vara så flexibel som hon vill kunna vara, så A1 ska få erbjudandet om timmar. 

Sen har B2s lärare ringt upp och informerade om att vi får ett möte med skolan,fritids,rektor och områdeschef. De har strulat massor kring B2 och de har behandlat honom riktigt dåligt. Vi kommer vara där (maken och jag), B2s pappa, en jurist och proffesor i psykologi ska också vara med. När läraren hörde detta blev hon nervös:) rätt åt henne...

Ikväll har vi klätt granen

torsdag 19 december 2013

Tack och lov

För mitt assistansbolag! De går in och ser till att vi får assistenten som beräknat och pressar kommunen på ett muntligt beslut. 
Så allt verkar lösa sig till slut, nu väntar vi besked om assistenternas beslut om de vill ha jobbet

onsdag 18 december 2013

Men usch!

Idag hade vi de två sista intervjuerna av personligassistenterna, vi hade redan innan som ni vet ett ganska stort hum om hur vi skulle välja men försökte gå in med öppna sinnen och ge de båda en ärlig chans.

Det visar sig att vi ändrar uppfattning till viss del. Vi har valt assistent 2 som ordinarie och assistent3 som timvikarie och sommarvikarie om hon vill. Mitt assistansbolag ska ringa upp nämnda assistenter imorgon och erbjuda tjänsterna. Hoppas båda tackar ja :)

MEN nu har nya kommunen börjat krångla! De ska utreda mitt behov på nytt och ett beslut kan tidigast tas den 25/1!!! Dessutom ska de ha ett möte med mig den 2/1(makens första arbetsdag så han kan inte vara ledig). Men ska ha bolagets jurist med då! 

Annars har jag shoppar den sista julklappen ;) som var till maken...

Detta har kostat mig dyrt och nu ligger jag i soffan och tittar på en dokumentär om änder... Vill sova:(

RoboCop

Eller en cyborg... Svårt val med alla ortoser! Fick nya knäortoser igår 

Mina finger ortoser(igen? Minns inte)


söndag 15 december 2013

Hej...Är allt väl?

JO allt är bra, själv?

Har ni tänkt på det meningsutbytet? Vill man verkligen ha ett ärligt svar? Nej oftast är man ute efter svaret: Jo det är bra, själv?

Jag har varken tid, lust eller ork att sätta upp ett artigt svar. Fråga inte om ni faktiskt inte vill veta hur jag mår. Dra er inte undan från mig. Jag är fortfarande jag men ändå en annan. Jag lyssnar gärna på era problem och försöker hjälpa så mye jag bara kan, OM det gäller åt andra hållet också. Kan inte bara ge energi längre, jag måste få lite tillbaka... Oj vad jag snurrar iväg =(

Det är just nu  väldigt jobbigt att vara jag..många tankar och känslor..kronisk sorg...oro inför allt vad assistent heter...välja rätt...

Jag känner mig så himla ensam just nu...

Gott för både mun och själ

Igår fick jag ett recept på skumtomtefudge av min mor. Så jag ville genast prova! Det var det godaste jag ätit på länge. Första omgången tog slut i morse, den klarade sig knappt över natten;) så det blev att baka en omgång till på fm
Sen åkte jag till min vännina i nya "staden". Hon och jag har pratat länge via fb och vi har kommit varandra nära trotts att vi inte setts. Vi har försökt några gånger att träffas men idag var det dags! Både hon och jag var nervösa igår kväll så med fjärilar i magen åkte jag dit, tog med lite av skumtomtefudgen;)

Det var så kul att äntligen träffa henne! Tycker jätte mycket om henne och längtar till nästa gång. 

Såå det har varit gott i munnen och i själen den här helgen:)

fredag 13 december 2013

Här händer det saker

Vi har haft fin besök sen sist, min mormor och morfar kom på besök på deras resa ner till min moster. Bjöd på kaffe och lite fika innan de åkte vidare. De tycker att vi bor väldigt fint! 

Vi har haft luciatåg x2, igår hade B3 med sitt minitåg och i dag hade B1 med sin skola. Han var en av tre stjärngossar och fick sjunga Staffan stalledräng.

Igår hade vi dessutom en anställnings intervju som min assistent. Det var en intressant upplevelse och jag var jätte nervös(säkert nervösare än assistenten)

Vi kallar henne för tillfället a1. Hon är erfaren som assistent sen många år. Skinn på näsan och genomskådade mig genast ;) Hon har en anställning idag.

På onsdag ska vi träffa A2 & A3
ska bli riktigt intressant. A2 har erfarenhet av assistans, har anställning idag, A3 har en helt annan utbildning och har inte anställning idag.

Mer än så vet jag egentligen inte...

Idag har vi provat ut en e-fix till elrullen så nu ska den och jag bli vänner. Känns bättre än mina e-motion däck faktiskt. Ska fota i morgon:) 

Nu fredagsmys med barnen

söndag 8 december 2013

Årets första snö!

Ställde till problem kan man väll säga! B3 hade fått sin julklapp för tidigt, man vet ju inte om det blir mer snö. Så vi klädde oss varmt och skulle åka/gå till pulka backen tji fick jag! Först fick vi inte upp elrullstolens garage trotts att de delarna som öppnar/stänger sitter på insidan av garaget där det alltid är över 12+.
Sen började vi åka, var ca 5cm snö. Vi körde fast det första vi gjorde! Maken fick skjutsa på! Sen upptäckte jag att om man kör fort så "klarar" man sig, problemet med den lösningen dök upp när jag skulle bromsa!! Det gick inte!!! 

Och denna maskin skulle vara gjord för nordiska förhållanden, bullshit typ! Klarar inte ens 5cm snö. Bara att ringa nya at imorgon. B3 var nöjd med pulkan och skrattade friskt 

tisdag 3 december 2013

Nu har vi börjat landa

och vi trivs fruktansvärt bra... Känslan bara växer och växer... Nu börjar det bli dags att bjuda hem folk hit..
Någon som känner sig manad? Dock är första besöket redan taget av B3s gudfar =)